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Título : National production of certified reference fungal cultures
Autor : Davel, Graciela Odelsia 
Mazza, Mariana 
Refojo, Nicolás 
Taverna, Constanza Giselle 
Rivas, María Cristina 
Fernández, Julián 
Vivot, Matias Ezequiel 
Mazza, Marta G 
Mastromónaco, Gladys M 
Bueno, Nadia Soledad 
Molina, Viviana 
Brero, María Luisa 
Kornblit, Fernando 
Palabras clave : Control de calidad;Levaduras;Micología
Fecha de publicación : 2019
Journal: Revista Argentina de microbiologia 
Resumen : 
Reference fungal cultures (RFCs) are essential for the internal quality control of laboratories. The production of these cultures requires standardized procedures (IRAM 14950:2016 and ISO 17034:2016 standards) carried out by a recognized and accredited laboratory. The aim of this work was to produce RFC in paper disks of autochthonous strains, characterized by two, homogeneous and stable reference methods traceable at species level. RFC were produced using 14 regional species (7 yeasts and 7 filamentous fungi) from the fungal culture collection (DMic). Paper disks were impregnated with a culture suspension, dried and packed. Homogeneity, viability, identity and purity were verified. Short- and long-term stability at different temperatures and storage times were studied. Characterization of each strain allowed to confirm its identity and to ensure its traceability at international level. Produced batches were homogeneous and stable at -20±5°C for 30 months. This method of production was adequate to produce homogeneous and stable RFC with phenotypic and genotypic characteristics correctly defined and internationally traceable. Standardized procedures were developed for the production of certified RFC that could be transferred to other microorganisms. Providing RFC that represent regional strains allows laboratories to produce more reliable results with a favorable impact on medical diagnosis, the environment or the food industry.
Descripción : 
Fil: Davel, Graciela Odelsia. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento de Micología; Argentina.

Fil: Mazza, M. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento de Micología; Argentina

Fil: Refojo, N. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento de Micología; Argentina

Fil: Taverna, C. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento de Micología; Argentina

Fil: Rivas, M. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento de Micología; Argentina

Fil: Fernandez, J. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento de Micología; Argentina

Fil: Vivot, M. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento de Micología; Argentina

Fil: Mazza, M. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Centro Nacional de Control de Calidad de Biológicos (CNCCB); Argentina

Fil: Mastomónaco, G. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina.

Fil: Bueno, N. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento de Micología; Argentina

Fil: Molina, V. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina

Fil: Brero, M L. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Centro Nacional de Control de Calidad de Biológicos (CNCCB); Argentina

Fil: Brero, M L. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Centro Nacional de Control de Calidad de Biológicos (CNCCB); Argentina

Fil: Kornblit F. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina.
URI : http://sgc.anlis.gov.ar/handle/123456789/1627
ISSN : 0325-7541
DOI: 10.1016/j.ram.2018.08.001
Derechos: Open access
Creative Commons Attribution 4.0 International License
Aparece en las colecciones: Publicaciones INEI

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